La Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 1921
Serveix a propietaris i Comunitats, als que representa per defensar els seus interessos i per ajudar-los a resoldre totes les qüestions legals i tècniques que afectin a la seva propietat, sigui pis, solar, edifici o local.
La Cambra és un òrgan de consulta de l’administració en projectes i disposicions que afectin els interessos generals de la propietat urbana.
Els serveis que la Cambra ofereix, li proporcionen tota la informació i l’assessorament que necessiti per a la bona gestió de la seva propietat immobiliària, i li donen suport tècnic en tot tipus d’accions amb la finalitat de defendre els seus drets i interessos.
Tauler d’anuncis de la Cambra
- Durant la primera quinzena del mes d’abril, es va fer l’exposició pública per als socis, la liquidació dels pressupostos de la Cambra corresponents a l’exercici 2022.
- El dia 11 d’abril de 2023, a les 9 del matí, es procedí a celebrar l’acte públic per als socis, de sorteig notarial de compromissaris, en el marc del procediment electoral de renovació dels òrgans de govern de l’entitat
- El 12 de maig de 2023, es publicà al DOGC la Resolució del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, convocant la jornada electoral en el marc de les eleccions per a la renovació de la Junta de Govern de la Cambra, per al dia 30 de juny de 2023. Durant els propers 10 dies poden presentar-se les corresponents candidatures davant la Secretaria de la Cambra.
La Cambra forma part i/o és membre/o/ representada de les següents organtizacions:
Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya
Associació Intercameral de la Propietat Urbana
Fundació Antiga Caixa Terrassa
Cecot (Patronal catalana)
Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa i Comarca
PROINTESA Promocions Industrials de Terrassa, S.A.
EGARA, S.A.
Codi ètic i de bon govern
Introducció
Més enllà de les normes que regulen la Cambra de la propietat urbana de Terrassa i Comarca, els òrgans de govern de la Cambra han considerat la necessitat d’anar més enllà, amb l’ànim de fixar principis i pautes destinats a destacar els valors que s’han de mantenir i conservar.
Així, a banda de la regulació normativa d’àmbit jurídic propi, aquest Codi vol establir directrius i obligacions pel bon govern de la Cambra de la propietat urbana de Terrassa i Comarca (en endavant la Cambra) i dotar de la màxima transparència l’activitat associativa que li és pròpia.
El Codi es desenvolupa en el següent articulat:
Article 1.- Objecte
El codi ètic pretén definir els caràcters i valors de la Cambra, que han de regir llur actuació, establint unes directrius i obligacions pel bon govern de la Cambra i dotar de la major transparència a l’activitat associativa que li és pròpia.
Article 2.- Caràcter
La Cambra és una entitat de caràcter associatiu caracteritzada per ser:
2.1. Ser una entitat sense ànim de lucre:
2.1.1. Tots els ingressos de la Cambra, sense excepció, han de destinar-se al compliment de les finalitats associatives, tant les relatives a quotes associatives com les de prestació de serveis.
2.1.2. Per tal de preservar la continuïtat i viabilitat present i futura de la Cambra, el seu patrimoni s’ha de gestionar amb criteris de prudència i rendibilitat futura, vetllant sempre per un comportament ètic en la seva administració.
2.2. Complir finalitats d’interès general:
2.2.1. La Cambra ha d’actuar amb criteris d’objectivitat i imparcialitat respecte dels seus membres, en interès dels socis que li demanin els seus serveis i també de cara a beneficiar el sector ampli de la propietat urbana.
2.2.2. La Cambra ha de vetllar per adaptar-se el més aviat possible, a les noves necessitats de la societat actual.
2.2.3. La Cambra en interès i defensa dels seus membres, i del sector en general, proposarà a la societat, sigui a través dels poders públics i administracions o dels interlocutors socials, entesos en el sentit més ampli, les normes i actuacions que puguin potenciar al propi sector de la propietat urbana, tenint sempre present el compliment de la funció social de la propietat i també –molt especialment- les normes i actuacions que fomentin l’accés dels ciutadans a un habitatge digne.
Article 3.- Valors de la Cambra
Constitueixen el principals valors de la Cambra els següents:
3.1. Responsabilitat:
La Cambra, com a entitat associativa, successora d’antigues ànsies associatives i de l’antiga corporació de dret públic, desapareguda com a tal fa trenta anys, administra amb responsabilitat el patrimoni que al llarg dels prop de cent anys ha anat assolint amb les aportacions voluntàries dels seus socis i les resultes de les prestacions de serveis, sigui a administracions públiques, o a propietaris i propietàries, ja fossin persones físiques o jurídiques.
3.2. Independència:
La voluntat de beneficiar al conjunt de la societat, principalment del seu àmbit competencial que és el sector de la propietat urbana i del seu àmbit territorial, que són les poblacions que conformen la seva demarcació dins la comarca del Vallès Occidental, però sense lligams a interessos aliens al sector i evitant actuar en interessos particulars dels seus associats que siguin contraris o puguin perjudicar el sector en el seu conjunt
3.3. Inconformisme:
La voluntat d’actuar amb lliurement per al compliment dels objectius que li són propis.
3.4. Compromís social en col·laboració:
Compromís per assolir la major difusió de la propietat urbana, dels drets de propietaris i propietàries, qualsevulla que sigui la seva personalitat, sempre tenint present que la propietat ha de complir una funció social, no especulativa, i en el marc de l’habitatge, facilitar el seu accés per a tothom.
3.5. Compromís ètic:
En el governament i gestió de la Cambra, en el desenvolupament de les funcions pròpies i la prestació de serveis, assumir i tenir com a valors ètics la responsabilitat, la honestedat, la transparència i, òbviament, els propis dels codis ètics professionals corresponents.
Article 4.- El bon govern
Respecte del bon govern, aquest codi té per objecte establir unes directrius i obligacions encaminades a assolir-lo dia a dia, així com dotar de màxima transparència l’activitat cameral.
Article 5.- Principis generals i d’actuació del governament
5.1. Eficàcia i eficiència:
La Cambra té el deure de treballar amb eficàcia, és a dir, assolir la finalitat associativa, i eficiència, és a dir, utilitzant de la millor manera possible els recursos de què disposa.
5.2. Professionalitat:
La Cambra actuarà amb professionalitat, exigint a tota l’organització un nivell d’actuació professional i dotant dels recursos necessaris a tots els seus serveis.
5.3. Qualitat:
El nivell de qualitat en la gestió, activitats i serveis de la Cambra haurà de ser l’adequat als fins pels que es va constituir.
5.4. Coherència:
L’activitat cameral ha de ser coherent als principis que conté aquest Codi.
5.5. Millora social:
L’activitat associativa i de prestació de serveis ha de pretendre incidir en la realitat i la seva acció ha de repercutir en la millora de la societat.
Article 6.- Directrius pel bon govern de la Cambra
6.1. Quant als òrgans de govern
Els membres dels òrgans de govern, Assemblea de compromissaris i Junta de Govern, han d’implicar-se en la marxa de la Cambra, amb responsabilitat i compromís.
Altrament, s’abstindran de difondre informacions que puguin afectar la bona marxa de la Cambra o que puguin facilitar una informació privilegiada també per a tercers amb qui tinguin vincles de qualsevol tipus, evitar que pugui donar-se una manca de transparència en la presa de decisions dels òrgans de govern respectius, abstenint-se en la presa d’acords que els puguin beneficiar o perjudicar.
La responsabilitat dels òrgans de govern és assolir la finalitat constitutiva de la Cambra en el marc legal corresponent, però també saber transmetre-la al personal, socis i demés membres de la Cambra, proveïdors, clients i professionals que s’hi vinculen, en qualsevol forma, i en general, al conjunt de la societat.
Els membres dels òrgans de govern de la Cambra han d’estar prou preparats per marcar objectius, procurar els recursos necessaris, fer-ne el seguiment i transmetre una visió de futur.
Els membres dels òrgans de govern de la Cambra han de conformar un equip humà desinteressat, amb esperit de servei i que vetlli adequadament per les finalitat i els valors de la Cambra i han d’esdevenir uns òrgans adaptats a les necessitats actual, àgils, propers i independents per a poder defensar els interessos de la Cambra i dels sector de la propietat urbana en general.
En els casos en què els membres dels òrgans de govern siguin representants d’institucions, entitats o empreses (públiques o privades), han d’actuar en interès de la Cambra, i sempre amb independència de l’organització que representin.
6.2. Quant al personal i professionals que prestin serveis a la Cambra.
La Cambra ha de transmetre al personal contractat i als professionals que pugui contractar què diferencia una Cambra d’altres associacions, empreses o altres formes jurídiques, amb afany de lucre o no, i què implica col·laborar-hi.
Per tal que la Cambra assoleixi la seva finalitat i actuï d’acord amb aquesta, cal que el personal contractat i els professionals que pugui contractar s’hi sentin identificats. La participació de l’equip humà en la presa de decisions augmenta el seu grau d’implicació en l’organització i les seves finalitats.
La política de personal de la Cambra (contractació, remuneració, formació, participació…) a banda d’ajustar-se a la legislació vigent, ha de ser coherent amb l’esperit ètic de la Cambra.
6.3. Quant a la gestió patrimonial i econòmica.
La gestió patrimonial, les activitats dirigides a la captació de recursos, com també les activitats econòmiques o empresarials de prestació de serveis que pugui dur a terme la Cambra, han de ser èticament compatibles amb la seva finalitat, amb el fet de ser una entitat sense ànim de lucre i amb els seus propis valors.
La gestió del patrimoni de la Cambra ha de ser equilibrada, tenint en compte rendiment i prudència.
La gestió dels recursos econòmics (tant en la seva captació com en la seva aplicació) ha de ser honesta, austera i transparent, tot assegurant mecanismes de control intern i extern, donant i facilitant informació clara i suficient.
El pressupost s’ha d’adequar a les finalitats de la Cambra, tant en el moment de la seva aprovació, com durant la seva posterior execució.
La Cambra ha de mantenir la suficient independència per tal d’assolir els seus fins.
6.4. Quan als socis i clients.
L’objectiu principal de la Cambra és el servei a la societat, ja sigui en general o a través de socis i clients, mitjançant la provisió de serveis.
Els criteris a l’hora d’actuar i de prendre decisions han de ser honestos i transparents.
Cal donar a conèixer a tots ells els trets diferencials de la Cambra, respecte d’altres prestadors de serveis, sobretot el fet de ser una organització d’interès general i sense afany de lucre.
6.5. Quant a donants.
La Cambra ha de procurar conèixer la procedència de les donacions rebudes que pugui tenir.
No acceptarà, ni fons econòmics ni materials provinents d’activitats delictives ni contràries als drets humans.
La Cambra tampoc acceptarà donacions condicionades quan aquestes vulnerin algun objectiu o valor fonamental o posin en qüestió la seva necessària independència.
6.6. Quan a les relacions amb altres entitats i l’administració pública.
- a) Amb altres entitats.
La Cambra intentarà impulsar projectes comuns amb altres cambres i entitats sense ànim de lucre, participar-hi, i potenciar les possibles cooperacions.
- b) L’administració pública:
La Cambra col·laborarà amb les administracions públiques en aquelles iniciatives i projectes d’interès general i en els que la conjunció d’esforços sigui positiu per a la societat en el seu conjunt, sempre dins l’àmbit competencial que li doni la normativa vigent en cada cas.
Article 7.- Transparència d’activitats.
La Cambra serà transparent per als socis i membres de la mateixa, tant en els resultats obtinguts com en el mitjans emprats.
Als anteriors efectes, la Cambra podrà donar publicitat de la seva activitat i la gestió econòmica, a més de pels mecanismes legalment establerts, mitjançant la pàgina web de la Cambra.
Disposició Final.- Entrada en vigor
El present Codi Ètic i de Bon Govern entra en vigor en el moment de la seva aprovació per part de la Junta de Govern i l’Assemblea de compromissaris de la Cambra.
Aprovat provisionalment aquest text per la Junta de Govern formalment a la sessió de la Junta de Govern celebrada el dia 28 de juliol de 2020 i aprovat definitivament per l’Assemblea de Compromissaris celebrada el dia 29 d’octubre de 2020.
–